O fortăreață veche de mii de ani a fost găsită într-o pădure din România. Arheologilor nu le-a venit să creadă

O descoperire arheologică incredibilă a fost făcută în țara noastră, cu ajutorul tehnologiei LiDAR. Este vorba despre o fortăreață veche de 5.000 de ani, pe care specialiștii au găsit-o ascunsă în inima pădurilor din județul Neamț!

Cetatea se afla în inima unei păduri / foto: Geocad Services
Cetatea se afla în inima unei păduri / foto: Geocad Services

Tehnologia LiDAR (Light Detection and Ranging) a reușit să aducă la lumină un obiectiv incredibil, care a surprins specialiștii din țara noastră! Este vorba despre o fortăreață veche de aproximativ 5.000 de ani, care datează din timpul tranziției dintre neolitic și epoca bronzului. Această cetate era complet ascunsă de vegetația pădurii din zonă, însă dronele echipate cu LiDAR au reușit să identifice conturul zidurilor exterioare.

Practic, sunt lansate impulsuri laser care creează un model de înaltă rezoluție a terenului din jur. Această tehnologie este extrem de utilă pentru arheologii din întreaga lume, inclusiv din România.

Cetatea are o vechime de 5.000 de ani

Potrivit specialiștilor, această fortificație are șanțuri și movile mari, concepute pentru a face din acest loc unul cât mai ușor de apărat. În plus, fortăreața este amplasată pe o zonă mai înaltă, având o perspectivă foarte bună asupra întregii regiuni, potrivit Arkeonews.

Iar poate că partea cea mai fascinantă este faptul că acest fort nu este singura descoperire recentă veche de 5.000 de ani! În județul Botoșani, un jandarm pasionat de istorie a găsit un topor datând din această perioadă!

Descoperirea incredibilă făcută de un jandarm din Botoșani

Se pare că toporul, ce are lungimea de 25 de centimetri și ar fi aparținut culturii Cucuteni-Tripolie. Acest obiect incredibil a fost descoperit de către plutonierul adjutant șef Romică Păduraru, care este și detectorist amator autorizat legal.

Toporul, care ar fi fost folosit în acele vremuri ca obiect de paradă, a fost deja predat experților de la Direcția Judeţeană de Cultură Botoșani. La apogeu, cultura Cucuteni-Tripolie se întindea de-a lungul unui teritoriu vast, ce începea în sudul Transilvaniei și ajungea până în apropiere de Kievul de astăzi.

Această cultură este și una dintre cele mai vechi din lume, iar specialiștii spun că ar fi luat naștere în jurul anului 5.200 î. Chr.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1 iod jpg jpeg
Ocean apa de mare involburata Foto Shutterstock jpeg
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
tipa salata verde shutterstock 44019709 0 jpeg
piedone webp
Melcul cu armura jpg
femeie ten radiant w4Dj3MshHQ0 jpg
tren electric Romania jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net