Concluziile discuției dintre Trump și Putin, explicate de specialiști. „Dacă nu va avea de ales, Ucraina va accepta”

Discuția telefonică dintre fostul președinte american Donald Trump și președintele rus Vladimir Putin, care a durat peste două ore, a stârnit numeroase reacții în rândul analiștilor politici.

Putin și Trump au vorbit mai mult de două ore la telefon. FOTO: Shutterstock
Putin și Trump au vorbit mai mult de două ore la telefon. FOTO: Shutterstock

Un acord preliminar privind un armistițiu limitat, care include o încetare a atacurilor asupra infrastructurii energetice a Ucrainei pentru 30 de zile, a fost anunțat de Kremlin. Cu toate acestea, experții atrag atenția că înțelegerea ar putea fi dezavantajoasă pentru Ucraina, scrie Adevarul. 

Un armistițiu temporar cu implicații majore

În urma discuției dintre cei doi lideri, Donald Trump a declarat pe rețeaua TruthSocial că dialogul a fost „foarte bun și productiv” și că s-a convenit asupra unui armistițiu temporar în privința infrastructurii energetice.

Totodată, Trump a menționat că negocierile pentru o încetare completă a focului vor continua.

„Conversația mea telefonică de astăzi cu președintele Putin a fost una foarte bună și productivă.

Am fost de acord cu o încetare imediată a focului în ceea ce privește infrastructura energetică, cu precizarea că vom lucra rapid pentru a obține o încetare completă a focului și, în cele din urmă, pentru a pune capăt acestui război oribil dintre Rusia și Ucraina”, a scris Trump.

În același timp, Kremlinul a transmis că Putin a prezentat o serie de „condiții-cheie” pentru încetarea focului, care includ:

  • Asigurarea unui „control eficient asupra unei eventuale încetări a focului de-a lungul întregii linii de contact”.
  • Stoparea mobilizării forțate din Ucraina și a procesului de reînarmare a forțelor sale armate.
  • Oprirea completă a ajutorului militar și a furnizării de informații către Kiev.

Ștefan Popescu: „Un acord care avantajează Federația Rusă”

Analistul de politică externă Ștefan Popescu consideră că acordul propus dezavantajează Ucraina și ar putea fi acceptat doar dacă Europa nu reușește să o sprijine eficient.

„Dacă mă uit la comunicatul părții americane, se subliniază avantajul imens al reluării relațiilor cu Federația Rusă. Din păcate pentru Ucraina, înțelegerea este negativă, pentru că Rusia se va abține doar 30 de zile să lovească infrastructurile energetice ale Ucrainei, care deja sunt distruse în proporție de 70%. În plus, armistițiul ar impune și Ucrainei să nu atace rafinăriile rusești, ceea ce avantajează clar Federația Rusă”, a explicat Popescu.

Un alt aspect problematic este solicitarea Moscovei de a opri ajutorul militar pentru Kiev. „Dacă se suspendă sprijinul militar occidental, Ucraina se va afla într-o situație extrem de vulnerabilă. Acest acord este puternic în favoarea Federației Ruse”, a subliniat analistul.

Semnale de apropiere între SUA și Rusia 

Popescu a mai evidențiat două aspecte importante care sugerează o posibilă apropiere între SUA și Rusia înaintea convorbirii telefonice dintre Trump și Putin.

„Înainte de această discuție, ambele părți au făcut gesturi de bunăvoință. Statele Unite au anunțat retragerea din grupul internațional pentru investigarea responsabililor invaziei în Ucraina, iar Rusia a permis unui fond de investiții american să achiziționeze titluri de stat rusești”, a explicat analistul.

O întrebare esențială este dacă Ucraina va accepta condițiile impuse de Rusia. Potrivit lui Popescu, acest lucru depinde în mare măsură de sprijinul Europei.

„O negociere ca aceasta se bazează pe raportul de forțe. Rămâne de văzut în ce măsură Europa va putea susține în mod eficient Ucraina. Dacă nu o va putea face, fără îndoială că Ucraina nu va avea de ales decât să accepte aceste condiții”, a conchis expertul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Costești. Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (62)(1) jpg
George Simion și Nicușor Dan FOTO Profimedia
vaporr hamburg1 jpeg
CNA FB jpg
ceai negru jpg
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
image png
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net