Tânăra care i-a vândut metadonă lui Rareș Ion, reținută. Procurorii cer arestarea pentru 30 de zile
O tânără de 27 de ani, cunoscută sub pseudonimul "Pika", a fost reținută de procurorii DIICOT – Structura Centrală, fiind acuzată de trafic de droguri de mare risc, infracțiune care, potrivit anchetatorilor, a condus la moartea tragică a lui Rareș Ion, în vârstă de doar 19 ani. Femeia, aflată sub tratament cu metadonă, ar fi vândut între 12 și 18 comprimate către tânărul dependent, în schimbul sumei de 100 de lei.

Metadonă eliberată legal, vândută ilegal
Potrivit datelor din dosar, la data de 14 aprilie 2025, Pika a ridicat, în mod legal, 100 de comprimate de metadonă de la un centru de asistență integrată pentru adulți, pe bază de prescripție medicală. În aceeași zi, le-a vândut parțial către Rareș Ion, deși știa că acesta se afla într-o stare gravă de dependență.
Rareș a consumat comprimatele atât oral, cât și injectabil, combinând metadona cu alte substanțe periculoase, printre care benzodiazepine, tramadol și canabinoizi. A doua zi, tânărul a murit din cauza unei insuficiențe cardio-respiratorii acute, cauzate de o intoxicație polimedicamentoasă.
Acuzațiile și urmările penale
„A cunoscut starea de dependență a victimei și, cu toate acestea, i-a comunicat că urmează să ridice metadona, oferindu-se să-i vândă o parte”, susțin anchetatorii. În urma probatoriului administrat, DIICOT a formulat o propunere de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile, care va fi analizată de judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului București.
Ancheta este derulată în colaborare cu Brigada de Combatere a Criminalității Organizate București și are în vedere întreaga rețea de distribuție informală a drogurilor în rândul consumatorilor vulnerabili, în special în cazuri în care consumul are consecințe letale.
Moartea lui Rareș Ion aduce în prim-plan pericolele legate de abuzul de substanțe, dar și vulnerabilitățile sistemului de distribuție a tratamentelor substitutive, precum metadona. Deși acestea sunt menite să sprijine recuperarea consumatorilor, ajung uneori, prin abuz sau trafic, să provoace tragedii.