Gara spectaculoasă ce a ajuns o ruină. A fost inaugurată în 1880, avea o fațadă monumentală, boltă de sticlă, un buncăr și o sală de concerte subterană

Cândva, era una dintre cele mai frumoase gări din Europa. Apoi, acest loc impunător a fost folosit într-un scop sinistru, iar peroanele de aici au devenit martore la una dintre cele mai mari tragedii din istoria omenirii. Acum, această faimoasă gară din Berlin este o ruină de care tot mai puțini oameni își amintesc.

Gara Anhalter Bahnhof în 2018 / foto: archaeology-travel.com
Gara Anhalter Bahnhof în 2018 / foto: archaeology-travel.com

Gara Anhalter Bahnhof din Berlin era, cândva, una dintre cele mai mari și mai frumoase gări din întreaga Europă. Acum, doar foarte puțin a mai rămas în picioare din această clădire impunătoare. Doar intrarea principală mai poate fi vizitată astăzi de turiști, iar în ciuda faptului că ruina se află la numai 600 de metri de Potsdamer Platz, un loc aglomerat și popular din Berlin, puțini oameni își mai amintesc de vechea gară.

Ea a fost inaugurată în 1880, de către împăratul german Wilhelm I și cancelarul Otto von Bismarck. Cândva, gara Anhalter Bahnhof era poreclită „Poarta Sudului”, deoarece de aici porneau trenuri către destinații precum Roma, Napoli și Atena.

Este un loc cu o istorie tragică

Din păcate, soarta acestei gări s-a schimbat complet odată ce naziștii au ajuns la putere în Germania. Adolf Hitler vroia să distrugă Berlinul aproape în totalitate, iar în locul lui ar fi ridicat un nou oraș numit „Germania”.

Arhitectul personal al dictatorului, Albert Speer, dorea să demoleze gara și să construiască un vast bazin de înot în locul ei. Însă, pe măsură ce războiul a avansat, acest plan a fost abandonat, iar în locul lui a fost pus în aplicare un altul și mai terifiant.

Mii de oameni au fost trimiși la moarte din această gară

În timpul regimului nazist, Gara Anhalter Bahnhof a fost folosită pentru a trimite cetățenii evrei către Theresienstadt, un ghetou creat de naziști în Cehoslovacia ocupată. Această gară a fost una dintre cele trei din Berlin din care evreii erau trimiși către moarte. Iar cei care supraviețuiau drumului către Theresienstadt erau trimiși mai departe, către lagăre precum Auschwitz.

Spre finalul războiului, bombardamentele Aliaților au distrus aproape complet această gară. Apoi, gara s-a aflat în zona din Berlin influențată de sovietici, care au închis complet acest loc. Apoi, în 1960, clădirea pe jumătate ruinată a fost pusă la pământ. Numai intrarea principală mai există în ziua de astăzi, iar nenumărați turiști vin aici.

Cândva, această gară era un loc impunător, care conecta popoarele Europei. Trenuri ajungeau aici din mai toate colțurile continentului, până când gara a început să fie folosită cu un scop absolut terifiant, în timpul regimului nazist.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bauturi racoritoare de vara jpg
Atac cu cuțitul la gara centrală din Hamburg FOTO EPA EFE jpg
mazare istock jpg
geam noapte fereastra istock jpg
sabie napoleon1 jpeg
image png
image png
bani  foto   Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net