A fost cel mai ghinionist domnitor român din istorie. O singură decizie i-a adus moartea

De-a lungul istoriei, nenumărați domnitori români s-au remarcat în timpul domniilor lor, iar numele acestora rămâne faimos chiar și în ziua de astăzi. Însă, pe lângă aceste legende au existat și nenumărați lideri despre care puțini oameni își mai amintesc în zilele noastre. Iar unul dintre acești domnitori uitați a avut o viață plină de ghinioane incredibile.

Miron Barnovschi / foto: basilica.ro
Miron Barnovschi / foto: basilica.ro

În ziua de astăzi există câțiva domnitori români pe care fiecare dintre noi îi cunoaște. Chiar și dacă nu suntem deloc pasionați de istorie, tot putem spune câteva cuvinte despre personalități precum Vlad Țepeș, Ștefan cel Mare sau Mihai Viteazul. Însă, pe lângă aceștia au existat și nenumărați domnitori care astăzi au fost aproape complet uitați.

Iar printre aceștia se numără și Miron Barnovschi, fiul unui boier important din Moldova ce deținea titlul de mare postelnic. Barnovschi s-a născut în anul 1590, iar mama sa făcea parte din dinastia Movileștilor, lucru ce i-a deschis calea către tron. Însă, domnia s-a dovedit a fi sursa tuturor problemelor, pentru Miron Barnovschi.

A renunțat la tron în 1629

Barnovschi a domnit în Moldova de două ori, prima dată între 1626 și 1629, iar a doua oară în 1633, între lunile aprilie și iulie. Boierii moldoveni l-au ales domn după ce Radu Mihnea a murit, în 1626. Iar odată ajuns pe tron, la vârsta de 36 de ani, el a promovat mai multe legi favorabile micii boierimi, țăranilor și curtenilor.

Tot el a mutat oficial capitala Moldovei la Iași, iar datorită înrudirii sale cu familii din Polonia și Austria, a deschis țara mai mult către Occident. În timpul domniei sale a fost redactat primul cod de legi, a micșorat taxele, iar după ce s-a căsătorit cu fiica castelanului de Cameniţa, a dobândit moșii impresionante în Regatul Poloniei.

A doua domnie i-a adus moartea

După ce a ridicat mai multe biserici și a sprijinit negustorii polonezi, Miron Barnovschi a luat o decizie neașteptată la acea vreme. A renunțat în mod pașnic la tron și s-a mutat pe moșia sa din Polonia. Motivul a fost faptul că a refuzat să adauge 20.000 de galbeni drept bacșiș la tributul plătit Imperiului Otoman.

Patru ani mai târziu, boierii l-au rugat să revină pe tron, iar Miron Barnovschi a renunțat la viața sa liniștită pentru a reveni în Moldova. Atunci, el a decis să meargă la Constantinopol pentru a fi recunoscut de Înalta Poartă, însă Matei Basarab, domnul Ţării Româneşti, l-a avertizat că Vasile Lupu îi pusese la cale asasinarea.

Barnovschi și-a continuat drumul către capitala otomană, însă odată ajuns acolo, a fost întemnițat. În cele din urmă, sultanul Murad al IV-lea l-a executat, motivând că domnitorul refuzase să treacă la Islam. Ceva mai târziu, în 1634, Vasile Lupu ajunge domnitor al Moldovei și aduce osemintele lui Barnovschi în țară.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Vico Equense1 jpeg
pizza nunta profimedia jpg
ghiocei  jpg
cartofi gradina adobestock jpg
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
cal alb jpg
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
Costești. Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (62)(1) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net