Când este indicată inseminarea artificială
Cuplurile care nu pot obține o sarcină pe cale naturală nu trebuie să renunțe la visul frumos de a avea un copil. În prezent, există diferite metode moderne de tratament pentru infertilitate și proceduri avansate de reproducere umană asistă, care cresc șansele apariției unei sarcini.

Pentru obținerea unor rezultate bune, persoanele care se confruntă cu infertilitatea trebuie să se adreseze unui centru medical specializat, unde pot să beneficieze de o abordare personalizată, adaptată în funcție de nevoile lor.
După consultația de specialitate și efectuarea analizelor și investigațiilor recomandate pentru ambii parteneri, care pot include analize de sânge, ecografie transvaginală și histeroscopie, în cazul femeilor, și spermogramă și ecografie testiculară, în cazul bărbaților, medicul supraspecializat în reproducere umană asistată va recomanda cel mai potrivit tratament pentru fiecare caz în parte. Astfel, acesta poate indica o procedură de fertilizare in vitro sau o inseminare artificială.
Inseminarea implică fertilizarea ovulelor în interiorul trompelor uterine, nu în laborator, cum este cazul fertilizării in vitro. Există mai multe tipuri de inseminare artificială, iar metoda cea mai potrivită va fi recomandată de medic, în funcție de specificul fiecărui caz, astfel încât șansele de succes să fie cât mai mari. Cea mai utilizată metodă este inseminarea intrauterină, în care medicul injectează în uter, printr-un cateter special, un mediu de cultură care conține spermatozoizi. După acest pas, fertilizarea se produce în mod natural.
Printre indicațiile unei proceduri de inseminare artificială se numără infertilitatea de cauză masculină sau de cauză necunoscută, dar și situațiile în care o femeie nu are partener, dar își dorește un copil și atunci apelează la un donator de spermă.
Există mai multe etape în cadrul unei inseminări artificiale. Pentru început, medicul va monitoriza ciclul menstrual al pacientei, pentru a identifica momentul exact al ovulației. Dacă va considera necesar, specialistul poate recomanda un tratament pentru stimularea ovulației.
A doua etapă este selecția spermatozoizilor care vor fi folosiți la inseminare, pentru că trebuie aleși numai cei de calitate, care au șanse mari să fertilizeze cu succes ovulul. Urmează inseminarea, care are loc la o zi sau două după data ovulației. Procedura propriu-zisă durează foarte puțin, iar disconfortul resimți de pacientă este minor, similar unei recoltări pentru testul Papanicolau. Prin urmare, nu este necesară anestezia sau spitalizarea, iar femeia se poate întoarce imediat la activitățile zilnice.
Succesul unei inseminări artificiale depinde de mai mulți factori, iar dacă nu se obține o sarcină în acest fel, medicul poate recomanda o procedură de fertilizare in vitro. De aceea, este important ca persoanele care se confruntă cu infertilitatea să se adreseze unui centru medical specializat, care poate oferi diferite opțiuni de tratament.
Centrul FIV SANADOR asigură acces la consultații realizate de medici ginecologi dedicați și empatici, cu supraspecializare în reproducere umană asistată, dar și la consulturi de urologie și andrologie, pentru o evaluare completă a cuplului infertil. Analizele de laborator indicate sunt procesate în Laboratoarele SANADOR dotate cu aparatură performantă, iar examinările imagistice se desfășoară cu echipamente de ultimă generație, pentru diagnosticul corect al cauzei infertilității, care poate fi provocată de endometrioză, insuficiență ovariană primară sau de o altă afecțiune.
În funcție de indicația stabilită pentru fiecare în parte, persoanele infertile beneficiază la Centrul FIV SANADOR de tratament prin inseminare artificială sau de diferite proceduri de fertilizare in vitro, inclusiv prin tehnici avansate, precum FIV cu injecție intra-citoplasmatică.