Pericolele consumului excesiv de gheață pe timp de caniculă! Medicii avertiează asupra riscurilor

Ultima actualizare:

Când temperaturile depășesc frecvent 35 de grade Celsius, mulți români recurg la băuturi pline de cuburi de gheață pentru a se răcori rapid. Totuși, medicii trag un semnal de alarmă: acest obicei aparent inofensiv poate avea efecte negative asupra sănătății, de la iritații gastrointestinale, la agravarea afecțiunilor dentare și chiar risc de șoc termic. 

Gheața consumată în exces poate afecta organismul Foto: Pixabay.com
Gheața consumată în exces poate afecta organismul Foto: Pixabay.com

Se poate ajunge chiar și la socul termic 

În această perioadă, oamenii caută soluții rapide de răcorire. Una dintre cele mai comune metode este consumul de gheață, mai ales sub formă de cuburi adăugate în băutură. Deși această metodă de a te răcori este de înțeles, medicii avertizează că un consum excesiv sau greșit de gheață poate dăuna.

Andreea Sava, medic specialist în medicină internă din București, explică de ce răcorirea bruscă a organismului, în special prin ingerarea gheții, nu este o idee bună: „Atunci când organismul este supraîncălzit, iar temperatura internă este deja ridicată, introducerea bruscă a unui element extrem de rece, cum este gheața, poate duce la un dezechilibru termic. Corpul poate interpreta acest contrast ca un șoc. În cazuri rare, la persoane sensibile sau cu probleme cardiace, acest lucru poate contribui la declanșarea unui șoc termic intern. Mai frecvent, vedem însă iritații ale mucoasei gastrice, probleme dentare sau dureri de gât". 

 „O altă problemă des întâlnită este legată de dinți (...)"

Potrivit medicului, gheața consumată în mod repetat poate duce la alte complicații. Spre exemplu, persoanele cu sensibilitate digestivă, cu sindrom de colon iritabil sau cu afecțiuni gastrice sunt în mod special expuse riscului.

În plus, băuturile reci consumate în cantități mari pot încetini procesul de digestie și provoca crampe abdominale. „O altă problemă des întâlnită este legată de dinți. Am avut pacienți care prezentau fisuri dentare sau smalț afectat de la obiceiul de a mesteca gheață în mod constant. Este o formă de automutilare dentară de care mulți nu sunt conștienți”, adaugă medicul.

Bogdan: „Bag gheață și în cafea dimineața (...)"

Mulți oameni spun că simt o stare de calm atunci când consumă gheață în zilele toride. „E prima chestie la care mă gândesc când vin de afară, după o oră pe stradă: un pahar de apă plin cu gheață. Simt cum mă răcoresc instant și nu mai amețesc de cald”, spune Nina. La rândul său, Bogdan, 29 de ani, recunoaște că are o adevărată dependență de gheață în sezonul cald: „Am frigider cu dozator pentru apă. Să fie cât mai rece. Plus că în frigiderul meu sunt multe tăvi de gheață. Bag gheață și în cafea dimineața."

Ce putem face în schimb? Specialiștii recomandă moderație și alternative mai sigure pentru răcorire. Apa la temperatura camerei sau ușor rece este mai eficientă decât băuturile cu gheață, în special dacă este consumată frecvent și în cantități mici. De asemenea, dușurile călduțe (nu reci!), ventilarea încăperilor și evitarea expunerii directe la soare în orele de vârf sunt metode mai sigure pentru reglarea temperaturii corpului. Tot mai mulți medici atrag atenția că perioada caniculară trebuie tratată cu seriozitate. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
trandafiri pixabay jpg
ursi transfagarasan foto Jolana Sedlackova jpg
casa sera profimedia (2) jpg
Loc de parcare in Austria Foto PrimeVest jpg
Rebecca Sharrock, foto Pinterest jpg
cartofi, foto shutterstock jpg
1 leon danaila despre cance jpg jpeg
Anvelope FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net