Fenomenul extrem de rar care a apărut pe cer și i-a lăsat mască pe locuitorii unui oraș din România! Explicație științifică fascinantă
Un curcubeu circular, cunoscut și ca halou solar, a fost surprins în orașul Brad. Fenomenul rar i-a uimit pe locuitori și are o explicație științifică fascinantă. A fost interpretat de unii localnici ca un „semn ceresc”.

„Este un fenomen natural spectaculos (...)"
Cerul a oferit un spectacol luni după-amiază, în orașul Brad, județul Hunedoara, când localnicii au fost martorii unui fenomen extrem de rar: un curcubeu circular perfect, vizibil în jurul Soarelui. Imaginile au devenit virale pe rețelele de socializare, iar specialiștii explică ce semnificație are acest eveniment rar întâlnit.
Fenomenul apare atunci când lumina solară este refractată și reflectată de cristalele de gheață din atmosfera înaltă, în special în prezența norilor cirrus. Condițiile meteo de la Brad au fost ideale pentru apariția acestui tip de halou: cer parțial senin, umiditate ridicată și prezența cristalelor fine de gheață în atmosferă. „Este un fenomen natural spectaculos, dar destul de rar în forma completă. De cele mai multe ori vedem doar segmente din cerc, nu un inel perfect”, a explicat un meteorolog din cadrul ANM.
Fenomenul este extrem de rar observabil
Pe lângă frumusețea lui, curcubeul circular a fost interpretat de unii localnici ca un „semn ceresc”. De-a lungul timpului, astfel de fenomene au fost asociate cu schimbări meteorologice importante, iar în unele culturi cu mesaje spirituale sau de protecție divină. Fenomenul nu este periculos și nu are implicații climatice directe, dar atrage atenția asupra frumuseții și complexității naturii.
Curcubeul circular a fost documentat în trecut în mai multe regiuni montane ale lumii, dar aparițiile în România sunt excepționale și rareori surprinse în imagini clare. Fenomenul este extrem de rar observabil fără zbor cu avionul sau prezența în zone montane înalte, de aceea apariția sa este mereu un subiect de fascinație pentru fotografi, turiști și meteorologi. Dacă la nivelul solului vedem curcubeul ca un arc, de sus, din avion, elicopter sau de pe crestele montane înalte, acesta poate apărea ca un cerc întreg. Este un fenomen care necesită lumina soarelui, picături fine de apă în atmosferă și un unghi de observare ideal, de obicei deasupra liniei norilor sau a ceții.