De ce a fost exclusă România din programul Visa Waiver. Motivul real, dezvăluit într-un document intern al Guvernului SUA
România nu a fost eliminată din programul Visa Waiver doar din considerente tehnice sau de securitate, așa cum s-a comunicat oficial. Potrivit unei anchete publicate de POLITICO, administrația fostului președinte american Donald Trump a luat decizia și pe fondul îngrijorărilor privind respectarea normelor democratice în România, după anularea alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024.

Un raport intern confidențial al Consiliului Național de Securitate (NSC), obținut de corespondentul POLITICO la Casa Albă, Daniel Lippman, arată că administrația Trump a considerat drept problematică interzicerea candidaturii politicianului Călin Georgescu, o figură controversată asociată curentelor de extremă dreapta. Această decizie a fost percepută de oficialii americani ca un derapaj de la principiile democratice.
Oficial, Departamentul pentru Securitate Internă (DHS) anunțase în martie că excluderea României din programul Visa Waiver era motivată de „asigurarea securității frontierelor și a imigrației". Totuși, documentele NSC sugerează că decizia a fost influențată și de climatul politic intern din România, inclusiv de reacțiile internaționale la evenimentele post-electorale.
„România a îndeplinit cerințele legale ale programului”
Însă comitetul, condus de directorul NSC pentru Europa și Eurasia, Andreew Peek, a susținut că este important ca România „să respecte procesul democratic și să organizeze alegeri libere, corecte și transparente". Întâlnirea a fost organizată pentru a decide cum poate contribui administrația americană la un „efort mai amplu de prevenire a degradării normelor și practicilor democratice în Europa", conform raportului intern.
„Protejarea integrității sistemului nostru de imigrație și vize este esențială pentru securitatea națională. Există cerințe stricte pentru a beneficia de Programul Visa Waiver, cerințe pe care nu era clar că România le îndeplinea atunci când administrația Biden a grăbit procesul în ultimele sale zile. Avem, separat, îngrijorări legate de acțiuni antidemocratice în Europa, inclusiv folosirea sistemului juridic împotriva anumitor puncte de vedere”, a declarat un oficial al Casei Albe pentru POLITICO, relatează observator.ro.
De cealaltă parte, purtătoarea de cuvânt a Departamentului pentru Securitate Internă (DHS), Tricia McLaughlin, a declarat că instituția este „recunoscătoare pentru parteneriatul strâns al României în ultimii ani pentru consolidarea cooperării în domeniul securității" și că țara ar putea fi reevaluată pentru includerea în program în viitor.
Reacția autorităților române nu a întârziat să apară. Un purtător de cuvânt al ambasadei României în SUA a declarat că astfel de considerații privind normele democratice „nu au făcut parte din dialogul nostru cu oficialii americani" și că „pe baza evaluării agențiilor americane care au condus la desemnarea ca țară VWP, România a îndeplinit cerințele legale ale programului. România își reiterează disponibilitatea deplină de a se angaja în discuții cu Statele Unite, în calitate de parteneri strategici apropiați, pentru a găsi soluții în această chestiune. Decizia de a interzice candidatura domnului Călin Georgescu a fost luată în cadrul constituțional existent de o autoritate independentă, nu de către guvernul român”.