Cum a fost examenul național pentru definitivare. Profesor: „Reprezintă o etapă-cheie (...)"

Marți, 8 iulie 2025, peste 9.500 de profesori, din întreaga țară, au participat la proba scrisă a examenului național pentru definitivare în învățământ. Este un moment esențial în cariera cadrelor didactice debutante care aspiră la stabilitate și recunoaștere profesională în sistemul educațional românesc.

Examenul a avut loc pe 8 iulie Foto: Pixabay.com
Examenul a avut loc pe 8 iulie Foto: Pixabay.com

Examenul a avut loc în 42 de centre de examen

Examenul național pentru definitivare, sesiunea 2025, s-a desfășurat marți, 8 iulie, în 42 de centre de examen, câte unul în fiecare județ al țării. Potrivit Ministerului Educației, au participat 9.512 candidați, din totalul celor peste 9.900 înscriși. Pentru a putea susține proba scrisă, cadrele didactice au fost nevoite să îndeplinească mai multe condiții stricte: minimum un an de stagiu de predare în specialitate, calificativul „Bine” sau „Foarte bine” pentru anul școlar în curs, precum și o medie de cel puțin 8 la inspecțiile la clasă și la evaluarea portofoliului profesional.

Nicio notă la aceste probe nu a putut fi mai mică de 7. Candidații au avut acces în sălile de examen între orele 7:30 și 8:00, pe baza unui act de identitate valabil: carte de identitate, buletin sau pașaport. Proba scrisă a început la ora 9:00 și a durat 4 ore. În cazul candidaților cu deficiențe de vedere sau în alte situații speciale, durata a putut fi prelungită cu 1-2 ore, în funcție de recomandările medicale sau administrative.

Cele mai căutate discipline

Cele mai căutate discipline la această sesiune sunt învățământul preșcolar în limba română (2.518 candidați), urmat de învățământul primar în limba română (1.632), educația fizică și sport (751) și consilierea psihopedagogică (408). Ministerul Educației a precizat că toate spațiile de examen au fost monitorizate audio-video, pentru a asigura un cadru corect și transparent. Evaluarea lucrărilor scrise se face digitalizat, în centre naționale, pe discipline.

„Definitivatul înseamnă o validare că sunt pe drumul bun (...)"

„Este un examen care nu a fost doar un test academic, ci o confirmare a muncii depuse în anii de debut. Ne-am pregătit mult, nu doar pentru proba scrisă, ci și pentru tot parcursul profesional până aici: inspecțiile, portofoliul, activitatea la clasă. Este un moment de cotitură pentru fiecare dintre noi. Dincolo de emoții, cred că acest examen a fost important tocmai pentru că ne obligă să reflectăm serios la meseria noastră și la cum putem crește. Suntem mulți care am ales cariera didactică din convingere, dar și cu o doză de idealism. Definitivatul, pentru mine, înseamnă o validare că sunt pe drumul bun și că pot construi ceva solid în învățământ", spune Roxana Popescu, profesor de limba și literatura română.

Ce declară un alt profesor care a susținut examenul: „Definitivatul a fost, pentru mine, poate cel mai solicitant examen din cariera didactică de până acum. Nu doar din cauza volumului mare de materie sau a rigorii impuse de evaluare, ci pentru că reprezintă o etapă-cheie: trecerea de la statutul de debutant la cel de profesor cu adevărat integrat în sistem."

Calendarul afișării rezultatelor și depunerii contestațiilor

Primele rezultate vor fi afișate pe 15 iulie, atât în centrele de examen, cât și pe site-ul oficial al examenului. Candidații nemulțumiți de notele primite pot depune contestații în zilele de 15 iulie (până la ora 20:00) și 16 iulie (până la ora 12:00), fie fizic, fie online, la adresele de e-mail comunicate de inspectoratele școlare.

Rezultatele finale vor fi afișate pe 21 iulie, iar validarea acestora prin ordin de ministru va avea loc între 24 iulie și 14 august. Pentru a promova examenul, candidații trebuie să obțină o medie minimă de 8 (opt). Promovarea examenului de definitivat înseamnă finalizarea statutului de debutant și intrarea pe o rută profesională stabilă, cu posibilitatea de avansare în cariera didactică. Fiecare candidat poate susține examenul de cel mult trei ori, fără taxă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
MH17 rusia jpg
avocat bogdan petre calin georgescu inquam jpg
aeroport sua istock jpg
HORATIU POTRA Inquam jpg
ambulanta jpg
bani foto amator jpeg
plic bani deschis scaled jpg
imperiul roman jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net