Antonia cântă pe 26 aprilie la inaugurarea unui șantier. Ce se va construi și unde
Care este legătura dintre Antonia, Lupii lui Calancea, Surorile Oșoianu și Ansamblul Doina Ilfovului? Ei bine răspunsul este un festival pe 26 aprilie, dar nu oriunde, ci la inaugurarea șantierului primului pod rutier construit între România și Moldova în ultimii 60 de ani. Acesta este realizat între localitățile Golăiești din România și Zagarancea din Moldova și i se spune deja „Podul de Flori” în amintirea inițiativei din anii 1990 a lui Ion Iliescu.

Pe șantierul viitorului pod, în zona Ungheni din Basarabia se lucrează deja la realizarea drumurilor tehnologice de acces spre Prut. Echipe speciale de muncitori au început crearea de platforme tehnologice si amenajarea organizării de șantier.
Deocamdată aici lumea nu vorbește de utilaje și proiecte, toată lumea așteaptă să vadă cum se va desfășura cel mai mare festival organizat în comun de România și Republica Moldova, cu „bătălii” gastronomice, artiști de renume și demonstrații aviatice.
Festival pentru inaugurarea șantierului podului peste Prut
„Lucrările de construire vor începe pe 26 aprilie, fiind un moment important pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului, pe care îl vom marca prin organizarea unui eveniment simbolic în orașul Ungheni, raionul Ungheni, denumit „Festivalul Podul de Flori”.
Scopul acestui festival este acela de a rememora și retrăi emoțiile momentului din 1990, când românii de pe ambele maluri ale Prutului au lansat flori pe apa acestuia, formând un pod de flori în semn de frăție”, a declarat secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Irinel Ionel Scrioșteanu pe contul său de Facebook.
Festivalul se va desfășura în localitatea Ungheni din Republica Moldova, între orele 11:00 - 21:00.
Ce se va întâmpla la festivalul de pe șantier
La festivalul care inaugurează șantierul vor fi concerte ale unor artiști și trupe celebre în România și Moldova: Lupii lui Calancea/Valy Boghean Band/Antonia/Surorile Osoianu-Cristi Aldea Teodorovici/Ansamblul Fluieraș/Adriana Ochișanu/Cornelia Ștefăneț/Ansamblul Doina Ilfovului. Potrivit organizatorilor, pe agenda festivalului vor mai fi:
- spectacole aeriane și demonstrații de parașutism efectuate de Aeroclubul României (formația națională de acrobație aeriană „The Hawks of Romania”)
-ateliere de meșteșuguri tradiționale
-zone gastronomice specifice celor două țări
-expoziții fotografice
- ateliere creative pentru copii

Ce se știe despre Podul peste Prut de la Ungheni
La începutul acestei luni, România a emis Autorizația de Construire necesară construirii podului. Așa cum a explicat secretarul de stat Scrioșteanu, autorizația se referă doar la lucrările de pe partea română. Potrivit economedia.ro, principalele caracteristici ale podului sunt:
– 261,20 m lungime pod nou peste Prut, din care 130,60 m pe teritoriul României
– câte un pod pentru fiecare sens de circulație
– 2 benzi pe sens + trotuare
– 13 m lățime pod nou (Etapa I) + 11,25 m (Etapa II)
– 8 m lățime parte carosabilă
– 1 km lungime traseu
– 4 x 3,75 m parte carosabilă drum de legătură
– punct de control trecere frontieră, care va fi dotat cu parcări pentru autovehicule mari, autoturisme și spatii închise destinate verificării amănunțite a autoturismelor și tirurilor
Durata contractului este de 24 luni, din care 6 luni pentru proiectare și 18 luni pentru execuție, iar sursa de finanțare este asigurată din fonduri europene nerambursabile, în valoare de peste 151,68 milioane lei, fără TVA, prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei.
„Podul de Flori” peste Prut de la Ungheni face parte din proiectul Autostrăzii Unirii A8 și va avea și punct de trecere a frontierei, care va interconecta infrastructurile rutiere între ambele state: Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (pe teritoriul României) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (pe teritoriul Republicii Moldova).