„Vulcanul zombi” care s-ar putea trezi curând! Nu a mai erupt de peste 250.000 de ani!
Deși nu a mai erupt de peste un sfert de milion de ani, vulcanul Uturuncu din sud-vestul Boliviei continuă să-i intrige pe cercetători prin activitatea sa neobișnuită. Supranumit „vulcanul zombi”, acesta prezintă semne tipice vulcanilor activi: eliberează gaze, provoacă cutremure și modifică forma reliefului din jur, conform CNN.

„Vulcanul zombi” care s-ar putea trezi curând! Nu a mai erupt de peste 250.000 de ani!
Primele indicii despre comportamentul ciudat al acestui vârf andin au apărut în urmă cu peste 20 de ani, când imaginile din satelit au evidențiat o zonă de aproximativ 150 de kilometri în jurul vârfului care se ridica și apoi cobora, formând o formă similară cu un sombrero. Acest tip de deformare a atras atenția geologilor, care au început să monitorizeze zona cu mai multă atenție.
Recent, o echipă internațională de cercetători a publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences un studiu amplu care aduce la lumină „anatomia” interioară a vulcanului Uturuncu. Folosind date satelitare, modele computerizate și analiza a peste 1.700 de evenimente seismice înregistrate între 2009 și 2012, specialiștii au reușit să reconstruiască structura subterană a vulcanului și să identifice cauza activității sale neobișnuite.
La baza fenomenului se află o rețea hidrotermală activă, alimentată de un rezervor uriaș de magmă numit Corpul Magmatic Altiplano-Puna, cel mai mare de acest tip cunoscut în scoarța terestră. Acest rezervor, situat la o adâncime cuprinsă între 10 și 20 de kilometri, încălzește fluidele subterane și eliberează gaze care migrează către suprafață. Pe măsură ce gazele și lichidele termale se acumulează sub crater, ele provoacă cutremure minore, degajări de vapori și deformări ale scoarței terestre, cu o ridicare anuală a solului de aproximativ un centimetru.
Contrar așteptărilor legate de un posibil pericol iminent, cercetătorii consideră că Uturuncu nu prezintă semnele clasice ale unei erupții în curs de dezvoltare. Potrivit profesorului Mike Kendall de la Universitatea din Oxford, coautor al studiului, activitatea seismică nu a crescut în intensitate, iar migrarea cutremurelor de la adâncimi mari către suprafață – un indicator obișnuit al unei erupții iminente – nu este prezentă.
„Se pare că este doar vulcanul care elimină gaze, eliberează abur și se calmează”, a explicat profesorul Kendall pentru CNN.
Deși Uturuncu nu pare să „reînvie” în viitorul apropiat, prezența acestui sistem complex și activ din punct de vedere geotermal oferă oamenilor de știință o oportunitate unică de a înțelege mai bine dinamica vulcanilor latenți și de a anticipa mai eficient comportamentul altor vulcani potențial periculoși din lume.