Singurul animal care suferă 10 minute înainte să moară. Mulți români îl mănâncă în fiecare săptămână

Un nou studiu publicat în Scientific Reports scoate la iveală o realitate pe cât de tulburătoare, pe atât de ignorată: peștii – ființe tăcute, fără glas – suferă intens și prelungit înainte de a muri.

Asfixierea cu aer este foarte dureroasă pentru pești / foto: Pixabay
Asfixierea cu aer este foarte dureroasă pentru pești / foto: Pixabay

Una dintre cele mai frecvente metode de sacrificare, asfixia în aer, provoacă minute în șir de agonie. În medie, un păstrăv curcubeu suferă 10 minute înainte să moară, dar în unele cazuri durerea poate dura până la 22 de minute.

Este o realitate greu de imaginat și ușor de trecut cu vederea, mai ales pentru consumatorii care cumpără pește din supermarketuri sau piețe, fără să se întrebe vreodată ce suferință implică fiecare kilogram de carne pescuită. Potrivit studiului, pentru fiecare kilogram de pește sacrificat, se acumulează aproximativ 24 de minute de durere.

Cercetarea s-a concentrat pe păstrăvul curcubeu – o specie des întâlnită în meniurile românilor – și a folosit un instrument inovator, Welfare Footprint Framework (WFF), dezvoltat de Center for Welfare Metrics. Acesta permite măsurarea duratei și intensității suferinței animalelor într-un mod comparabil între diferite specii și metode de sacrificare.

„Peștii nu pot să țipe, dar pot suferi. Și acum putem măsura acea suferință. Nu mai putem spune că nu știm”, afirmă dr. Wladimir Alonso, creatorul metodei WFF, notează IFL Science.  

Cifre care ar trebui să ne cutremure

Aproximativ 2,2 trilioane de pești sălbatici și 171 miliarde de pești de crescătorie sunt uciși în fiecare an pentru consum uman. Asta înseamnă că, doar dintre cei sălbatici, aproape 70.000 de pești sunt omorâți în fiecare secundă.

Această moarte în masă este însoțită de o suferință tăcută, greu de cuantificat în absența tehnologiilor precum WFF. Asfixia în aer este o practică răspândită și convenabilă, dar profund dureroasă pentru pești, care resimt o agonie intensă înainte ca sistemele lor vitale să cedeze.

Alternative mai umane

Studiul nu se oprește doar la descrierea durerii, ci oferă și posibile soluții. Printre cele mai promițătoare intervenții care pot reduce suferința se numără:

  • Șocul electric, care, dacă este aplicat corect, poate preveni între 60 și 1.200 de minute de durere moderată până la severă pentru fiecare dolar investit.
  • Lovitura percutantă – eficientă în teorie, dar dificil de aplicat uniform în condiții comerciale.
  • Transportul și aglomerarea înainte de sacrificare sunt factori adesea neglijați, dar care contribuie la o suferință cumulativă și mai mare decât moartea în sine.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
trandafiri pixabay jpg
ursi transfagarasan foto Jolana Sedlackova jpg
casa sera profimedia (2) jpg
Loc de parcare in Austria Foto PrimeVest jpg
Rebecca Sharrock, foto Pinterest jpg
cartofi, foto shutterstock jpg
1 leon danaila despre cance jpg jpeg
Anvelope FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net