Fenomenul neașteptat care ar fi contribuit la căderea Imperiului Roman. Ce scriau cronicarii din acea epocă

Chiar și în ziua de astăzi, istoricii să înțeleagă precis care au fost cauzele căderii Imperiului Roman de Apus. Iar potrivit acestora, un fenomen natural ar fi contribuit la prăbușirea acestui stat: o criză climatică de scurtă durată, care a fost numită Mica Eră Glaciară Târzie.

O criză climatică ar fi contribuit la căderea Imperiului Roman
O criză climatică ar fi contribuit la căderea Imperiului Roman

Imperiul Roman de Răsărit, cunoscut mai mult sub numele de „Imperiul Bizantin”, a căzut în anul 1453. De-a lungul secolelor, el a rezistat în fața a numeroase invazii și crize politice. Cu toate acestea, în jumătatea occidentală a imperiului, lucrurile au stat cu totul altfel. Roma, iar odată cu aceasta, Imperiul Roman de Apus, a căzut în anul 476, cu aproximativ un mileniu mai devreme decât cel răsăritean.

Iar potrivit experților, instabilitatea din Europa Occidentală ar fi fost accentuată de către un fenomen natural numit Mica Eră Glaciară Târzie. Aceasta a ajuns la apogeu de abia în secolul VI, iar efectele ei au fost resimțite de-a lungul întregii Europe. Iar schimbările climatice treptate ar fi contribuit și la căderea Imperiului Roman de Apus.

Roma a fost cucerită în 476

Potrivit historia.ro, acest dezastru climatic ar fi fost cauzat de erupții bulcanice are au eliberat nori de cenuță în atmosferă. Din cauza acestora, lumina solară a fost blocată, iar temperaturile au scăzut brusc de-a lungul întregii lumi. Europa a resimțit din plin consecințele acestui fenomen.

Istoricul bizantin Procopius din Cezareea chiar scria la acea vreme despre fenomene grave, cum ar fi întunecarea completă a cerului și colapsul pe scară largă a agriculturii. Cu toate acestea, partea „bizantină” a Imperiului a rezistat vreme de secole după aceste evenimente.

Când a căzut Imperiul Roman

Însă, Imperiul Roman de Apus deja căzuse atunci când aceste fenomene au ajuns la apogeu. Odoacru, un comandant militar germanic din secolul V, a fost cel care a cuerit Roma și a pus punct, practic, imperiului. Acest moment marchează, în concepția istoricilor, începutul Evului Mediu, chiar dacă instituțiile romane au continuat să funcționeze în Italia și după cucerirea lui Odoacru.

În același timp, în est, Imperiul Bizantin a mai rezistat încă un mileniu. El a căzut în 1453, atunci când Mehmet al II-lea a cucerit Constantinopolul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
nepal romania jpg
516542619 1329118015885063 4132626407440506487 n jpg
515675949 1146521624186562 1089593979220173756 n jpg
brasov poiana brasov jpg
Captură de ecran din 2025 07 06 la 12 25 44 png
orasul varese foto italia it jpg
mihaela jpg
povestea lui bogdan png
image
actualitate.net
image
actualitate.net