Doi influenceri britanici desființează afacerea lui Pescobar: „Am ales exact ce e mai rău”
Afacerea românului Paul Nicolau, cunoscut online sub pseudonimul Pescobar, a devenit ținta unor critici virulente lansate de doi influenceri britanici specializați în recenzii culinare. Cei doi au vizitat standul său din Camden Market, Londra, unde au testat kebabul cu caracatiță, unul dintre preparatele emblematice ale acestuia. Reacția lor a fost surprinsă într-un videoclip care s-a viralizat rapid și în care demolează complet preparatul.

Comentariile celor doi sunt extrem de dure, vizând gustul, textura, mirosul și prețul. „Ziua 3 de review-uri la mâncare virală din Camden Market. Hai să încercăm kebabul cu caracatiță, da? Sună îngrozitor. Hai să o facem, lumea trebuie să vadă. Cred că ăsta e. Bun. Un kebab cu caracatiță, te rog. Cât costă? 17,50 lire sterline. Trebuie să fiu sincer, Jerry, mă simt ciudat să mănânc caracatiță sfâșiată,” spune unul dintre ei.
„Din punct de vedere etic, Paul, nu cred că e tocmai în regulă. E pe muchie. Mă simt un pic ca un ticălos, sincer. Nici măcar nu are sos? Nu chiar.”
Pe măsură ce încearcă produsul, reacțiile devin tot mai negative și evidente. „Trebuie să recunosc, mă face să mă simt rău. E ca o chestie scoasă dintr-un acvariu, plină de caracatiță. În fine, aici suntem: caracatiță, un pic de salată și o lipsă totală de conștiință. Ce e asta? Ce textură are? O să plângi, frate? O urăsc”.
„Linșaj culinar” în Camden Market
Recenzia a fost percepută de urmăritori ca un adevărat „linșaj culinar”. „Totul e greșit. Textura, gustul, are gust de pește vechi. Nu pot să o fac. E oribil. Groaznic. Ce notă să-i dăm? Groaznic. Fără cuvinte, atât de rău e. Din partea mea primește nota 2.1”.
Discuția continuă într-un ton similar:
„Pot să încerc și eu?”
„Sigur. Ești sigur că vrei?”
„Da, hai să o fac. Londra 2025. Am ales exact ce e mai rău... Prima mușcătură a fost îngrozitoare. Are un gust oribil. Gustul caracatiței e respingător. Paul, poți să-i dai un brânci? Pentru 17,50 lire sterline... Aș spune că e cel mai supraevaluat lucru din întregul Camden Market. Țin minte că lumea zicea: trebuie să-l încerci. Și am zis: serios? Asta nu e mâncare bună. Nici pentru Ironman”, relatează știridiaspora.ro.
Criticile nu s-au limitat la gust. Cei doi au pus sub semnul întrebării și sustenabilitatea preparatului, precum și potențiala risipă alimentară: „Să arunci mâncarea e o problemă, dar nimeni nu va vrea să mănânce asta. Mă simt de-a dreptul rău. 2.1 e deja o notă generoasă. E imposibil de mâncat. Gustul strică totul în farfurie. Da, sunt cartofi, da, sunt legume, da, e lipie, dar totul e corupt de gustul ăla... știi când treci pe lângă mare și miroase urât? Sau când mergi într-un orășel de coastă și pute? Exact ca o baltă stătută cu alge. Ăsta e gustul. Poate unii o să-l adore, dar pentru mine, e ultimul loc din tot marketul unde m-aș mai întoarce”.
Clipul a generat o mulțime de reacții pe rețelele de socializare, punând în discuție viabilitatea unui concept culinar care mizează pe șoc, viralizare și experiență senzorială extremă.
Cine este Pescobar și ce face în Londra?
Paul Nicolau, cunoscut ca Pescobar, este un antreprenor român care s-a făcut remarcat în mediul online prin stilul său excentric, promovarea intensă a preparatelor pe bază de pește și fructe de mare și prin abordarea sa de tip street food show. În România, a fost implicat în numeroase proiecte din domeniul HoReCa și a devenit o figură cunoscută pe rețelele de socializare.
Extinderea afacerii în afara țării a venit firesc, iar Londra – și în special Camden Market – a fost ales drept locul unde și-a deschis primul punct internațional. Standul său din faimosul târg londonez propune un meniu centrat pe preparate din fructe de mare, gătite pe loc: caracatiță, creveți, calamari și alte combinații cu influențe mediteraneene.
Inițiativa a atras atenția în mediul online, unde rețetele sale au stârnit interes, dar și controverse. În timp ce unii au apreciat curajul și originalitatea gustului, alții au criticat prețurile și caracterul neobișnuit al preparatelor, mai ales pentru consumatorii care nu sunt familiarizați cu fructele de mare.