Bijuteria ascunsă din inima Capitalei de care mulți vorbesc. Povestea palatului ridicat din dorința primului român care a făcut înconjurul lumii

Puțini sunt cei care știu că în inima Capitalei se află o bijuterie arhitecturală. Casa Assan păstrează amintirea celui care îi poartă numele, Bazil G. Assan, primul român care a făcut înconjurul lumii.

Casa Assan / Foto: Pinterest
Casa Assan / Foto: Pinterest

Casa Assan, cu aerul său aristocratic, reamintește trecătorilor de perioada în care Bucureștiul era supranumit „Micul Paris”. Cu o arhitectură impunătoare și detalii rafinate, această clădire impresionează prin frumusețea sa, însă nu mulți îi cunosc povestea.

Călătorul care și-a dorit acest palat

Povestea Casei Assan începe cu Bazil G. Assan, un inginer român care, în 1898, devenea primul român ce pleca într-o expediție în jurul lumii. Ruta sa a inclus orașe precum Constanța, Istanbul, Cairo, Ceylon, China, Japonia, traversând Oceanul Pacific, SUA și Europa, o călătorie care a durat până în 1899. Inspirat de frumusețea occidentală descoperită în aventurile sale, Bazil Assan a dorit să aducă în București o parte din farmecul acelei lumi.

După întoarcerea din expediție, Bazil Assan a decis să construiască un mic palat care să reflecte frumusețea văzută în călătoriile sale. A apelat la arhitectul Ion D. Berindey, cunoscut pentru stilul său neoclasic francez, potrivit „Playtech.ro”. Între 1906 și 1914, sub coordonarea arhitectului, a fost ridicat palatul impresionant care astăzi încântă privirile în Piața Lahovari, numărul 9.

Casa Assan, o capodoperă a Bucureștiului

Din 1945, clădirea a intrat în patrimoniul Academiei Române și a devenit Casa Oamenilor de Știință. Clădirea impresionează prin arhitectura sa monumentală și prin încăperile sale spectaculoase: Sala Zodiac, Sala de Șah, Sala Oglinzilor și Sala Candelabrelor. De asemenea, saloanele sunt decorate cu vitralii, marmură, iar fotoliile sunt capitonate cu piele de Cordoba sau mătase. Unul dintre elementele arhitecturale importante ale casei este scara somptuoasă din piatră, conform „Descoperă.ro”.

Bazil G. Assan nu a apucat să se bucure prea mult de palatul său, deoarece a murit în 1918 în Elveția. În prezent, în fosta reședință a lui Assan se află un restaurant, iar clădirea este încadrată ca monument istoric.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
sah pexels jpg
albina jpg
monica ganea jpg
frig jpg
cutremur seismograf depositphotos1 jpg
loto jpeg
Living  Foto Lemon Interior Design jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net