Actrița favorită a lui Ceaușescu și cântărețul care a înnebunit-o. Povestea unei pasiuni ascunse care a fost suprimată din motive politice
Într-o Românie sufocată de cenzură, frică și aparențe, o poveste de dragoste a reușit să se nască – și să supraviețuiască – în ciuda celor mai dure opreliști politice. Este povestea Violetei Andrei, actrița favorită a regimului comunist, și a soțului ei, Ștefan Andrei, politician de rang înalt și bărbatul care a cucerit-o iremediabil.

Un început fulgerător la Viena
Anul 1959. La Festivalul Mondial al Tineretului din Viena, o tânără de 18 ani, elevă la Institutul de Teatru, se remarcă prin frumusețe și grație. Violeta Andrei nu știa atunci că avea să-și întâlnească destinul: pe tânărul diplomat Ștefan Andrei.
„Cred că am cucerit-o în timpul Festivalului de la Viena… am mers și cu vaporul și am stat două săptămâni” — își amintea mai târziu Ștefan Andrei, în volumul de memorii I se spunea Machiavelli.
Relația lor a înflorit discret. S-au căsătorit în 1961, în ciuda diferențelor de vârstă și de carieră, într-o ceremonie restrânsă, cu doar 40 de invitați. A fost, după cum avea să declare Violeta, o alegere a inimii, dar și un curaj politic în acea epocă.
O actriță în lumina reflectoarelor… și în vizorul Elenei Ceaușescu
Devenită rapid una dintre cele mai apreciate figuri ale cinematografiei românești, Violeta Andrei a jucat în filme emblematice precum Tatăl risipitor, Felix și Otilia sau Nea Mărin miliardar. Frumusețea sa răpitoare și prezența scenică impunătoare au atras nu doar admirație, ci și gelozie – mai ales din partea Elenei Ceaușescu.
„În 1972, în viața mea a apărut un monstru pe nume Elena Ceaușescu. Din clipa aia, mi-a ordonat prima interdicție, care a durat până în 1974. A doua a fost definitivă, din 1982 până în 1989” — mărturisea Violeta într-un interviu.
Elena Ceaușescu, se pare, nu îi putea ierta popularitatea și recunoașterea internațională. Violeta fusese distinsă cu Oscarul italian (David di Donatello), dar nu i s-a permis să meargă să-l primească.
„L-au trimis la Ambasadă și mi l-a adus soțul meu acasă. Atunci m-a interzis definitiv”, spunea actrița cu tristețe.
Iubirea lor, o amenințare pentru regim
Deși Ștefan Andrei urca în ierarhia politică, devenind ministru de Externe în 1978, iubirea lor devenea un subiect sensibil pentru regim. Violeta era considerată prea liberă, prea occidentală, prea strălucitoare. Imaginea sa nu se mai potrivea cu modelul femeii “modeste, muncitoare și devote” impus de partid.
“Pe Elena Ceaușescu n-am cunoscut-o... Ea mă ura pur și simplu. Eram persona non grata”, declara actrița într-un interviu acordat în 2007.
Presiunea a fost enormă: telefoane interceptate, roluri anulate, interdicții în televiziune și film. Cuplul a fost supus unei prigoane tăcute. Violeta a continuat să joace doar în teatrele de provincie, în timp ce televiziunea publică îi interzicea aparițiile.
Loialitate și supraviețuire în doi
În ciuda acestor opreliști, dragostea dintre Violeta și Ștefan nu s-a stins. Au avut un fiu, Călin, și și-au păstrat demnitatea, chiar și după căderea regimului. Violeta a fost dată afară din Teatrul Bulandra în 1990, pe fondul resentimentelor politice din noua conducere.
“După 1990, am fost dată afară din Teatrul Bulandra la intervențiile lui Ion Iliescu”, spunea Violeta, fără amărăciune, dar cu luciditate.
Au rămas împreună până la sfârșit. Ștefan Andrei a fost arestat în 1989 și condamnat, dar Violeta i-a fost alături până la moartea sa, în 2014. O iubire de peste 50 de ani, care a supraviețuit comunismului, închisorii și ostracizării publice.