„A înnopta” sau a „înopta”. Care e varianta corectă? E posibil și tu să greșești
Limba română are în spate o istorie îndelungată, iar de-a lungul timpului nenumărate cuvinte și-au făcut apariția în vocabularul nostru, iar apoi au fost uitate complet odată cu trecerea anilor. Cu cât vom privi mai atent, cu atât vom vedea că există nenumărate cuvinte neobișnuite în română, pe care foarte puțini oameni le mai cunosc astăzi. Însă există și unele complet banale, dar care tot ne pun probleme serioase!

Atunci când vine vorba despre cuvinte din limba română scrise sau pronunțate, greșit, mulți dintre noi ne vom imagina că este vorba doar despre arhaisme și regionalisme rare. Termeni greoi, pe care nu foarte mulți oameni îi mai cunosc în ziua de astăzi și care, în timp, vor dispărea complet din limba română. Însă, câteodată, chiar și cele mai uzuale cuvinte pot să ne pună probleme!
Iar în această categorie neașteptată intră și simplul „a înnopta”! Sau, poate că corect este să scriem „a înopta”? Această întrebare este una de care ne vom lovi destul de des, la urma urmei, acest cuvânt este unul uzual. Iar puțini români știu, precis, care este forma corectă!
Cum se scrie corect acest cuvânt uzual
Desigur, atunci când avem o nelămurire în privința unui cuvânt din limba română, cel mai simplu este să verificăm dicționarul! Acesta ne va spune precis cum se scrie orice cuvânt din limba noastră, cât și cum se poate defini.
Iar în cazul de față, forma corectă este cea cu doi „n”. Practic, Dicționarul explicativ al limbii române definește „a înnopta” drept „a se face noapte, a se întuneca”, cât și ca „a fi surprins de noapte; a petrece noaptea undeva”.
Ce alte cuvinte mai sunt folosite greșit în română
Un alt cuvânt destul de banal dar care este pronunțat greșit destul de des, este „atunci”. Mulți oameni obișnuiesc să folosească acest termen sub forma de „atuncea”, însă acest lucru nu este corect, din punct de vedere gramatical.
Forma corectă a cuvântului este „atunci”, lucru pe care trebuie să îl știm pentru a ne exprima corect mereu.